OVER ONS

Vilt als basis voor kleding en accessoires is een natuurlijk, duurzaam materiaal dat op een ambachtelijke manier wordt gemaakt. 

Ik ben gefascineerd door het bewerken van wol, hoe de kleur, tekening en de vorm van vilt onder mijn handen ontstaan. Elk project zie ik als een experiment en het material zelf laat me meer ontdekken. Wol is zo veelzijdig dat in de bewerking ervan ook een grote artistieke vrijheid ontstaat.

Ik maak steeds iets nieuws wat uit mijzelf voortkomt en op mijn eigen tempo. En vrijwel elk doek, elk stuk, elk accessoire heeft ook de weg gevonden naar iemand anders.

Mensen waarderen “slow fashion” en vinden het interessant om zelf eigen artikelen te maken.

Zo is Felt 2 Wear ontstaan.

 

Felt 2 Wear AD krantartikel:  https://bit.ly/2FNp4qp 

Larissa Anissimova over de vilten laarzen die ze maakt: ,,Het loopt een beetje uit de hand.''     

 

 

Lekker warme voeten met zacht Russisch vilt

Laarzen Valenki houden al generaties lang Russische voeten warm en droog. De pantoffellaarzen worden nu ook in Den Haag gemaakt.

Nicolette van der Werff 04-01-19, 16:44 Laatste update: 17:40

  •  
  •  
  •  

Er zijn historici die de slag om Moskou, in de winter van 1941-1942, omschrijven als een strijd tussen leer en vilt. Vilt won. De leren laarzen van de Duitsers boden namelijk nauwelijks bescherming tegen de vrieskou. Dat deden de valenki (uitgesproken als walenki) van de Russen wel.

De traditionele laarzen, geliefd bij tsaren én boeren, zijn gemáákt voor de kou. Valenki zijn van schapenwol. Dikke gevilte schapenwol die de voeten bijzonder warm, maar vooral ook droog houdt. Want zweet is net zo erg als kou, wist het Rode Leger, dat koos voor de zachte, ademende, pantoffelachtige laars voor de verdediging van Moskou.

 

Je wilt niet meer anders

Larissa Anissimova-Klashorst

Valenki bestaan uit één stuk. De wollen laars heeft dus geen naden, waardoor de voet ongehinderd losjes in de laars beweegt. ,,Je wilt niet meer anders", zegt Larissa Anissimova-Klashorst (54), die een paar zelfgemaakte roodbruine valenki aan haar voeten heeft.

De Haagse Russische groeide op in Belarus, of Wit-Rusland, waar de valenki destijds uit de mode waren. Vanaf de jaren 50 wilde men laarzen die meer op westers schoeisel leken. Alleen ouderen bleven de viltlaarzen trouw. Maar dankzij de praktische, comfortabele en warme eigenschappen van de valenki zijn de viltlaarzen in Rusland terug van weg geweest. Zelfs in het leger.

Dankzij Anissimova kunnen wij ze nu ook aan. Ze geeft cursussen in het Haagse Bezuidenhout in het maken van je eigen paar valenki en ze maakt ze op verzoek ook kant-en- klaar op maat. Dat is best bijzonder voor een academica die Russisch doceert aan de Universiteit Leiden en zich zelfs 'docent van het jaar' mag noemen.

Kriebelen

,,Ik was alleen maar met m'n hoofd bezig'', zegt Anissimova, die ooit naar Den Haag kwam, omdat ze met een Hollandse historicus trouwde. ,,Ik lees veel. Mijn man leest veel. We hadden dus een kamer vol met boeken en daar ligt nu mijn wol", zegt ze met een grote glimlach. Want hoewel je nooit uitgelezen raakt over Russische geschiedenis en literatuur begonnen de handen van Anissimova te kriebelen. ,,Ik wilde echt wat máken. Iets creëren met m'n handen. Niet met m'n hoofd.'' Het werd een kleurrijk warm colbertje van vilt waarin ze hoorcolleges kon geven. Het jasje bleek het begin van een grote vilten collectie. Mutsen, jasjes, pantoffels en laarzen maakt ze nu.

Valenki ademen. Ze zijn niet waterdicht. Binnenshuis worden ze los gedragen, maar voor buiten zijn er in ons klimaat rubberen zolen of overschoenen nodig. In Rusland zijn de winters zo koud dat de sneeuw droog aanvoelt en de vilten laarzen niet nat worden. Als het in het voor- of najaar regent, trekken de Russen er rubberen galoshes, overschoenen, over aan.

Kleurrijk

De eerste paren valenki gaf Anissimova weg aan dochters en vriendinnen. Pas toen iedereen in haar omgeving warme droge voeten had, besloot ze een webshop, felt2wear.nl, te beginnen, waar ze ook kleurrijke gevilte pantoffels, tassen, kattenmanden en sjaals verkoopt.

,,Het loopt een beetje uit de hand'', erkent de Russische, die ook nog steeds een druk lesprogramma op de universiteit afdraait. Toch heeft het ambacht de academica gegrepen en ziet ze het vilten, of het lesgeven daarin, niet als werk, maar als ontspanning. ,,Het is de magie van de wol. Je ziet iets onder je handen groeien. De valenki die ik nu aan heb zijn vrij sober, maar je kan ook prachtige, kleurrijke laarzen vilten en je laten inspireren door schilder Marc Chagall, die eigenlijk Movsja Sjagal heet en ook uit Wit-Rusland komt'', zegt Anissimova, terwijl ze een paar 'Chagall pantoffels' uit haar voorraad laat zien.

 

 Maria Khoreva (@marachok) ⢠Instagram photos and videos   Image may contain: 1 person

Sorteer op
© 2018 - 2021 Felt2wear | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel